Jan Villadsen om OK12

Af janv

Publiceret Friday d. 10 February, 2012 kl.13:06, Opdateret Friday d. 10 February, 2012 kl.13:11

Dansk eller græsk???

Vi kan nok ikke invitere til stor lønfest her i Danmark, når overenskomsterne er på plads. Til gengæld arbejder vi på, at vi får skruet op for trygheden.

Sådan er det ikke alle steder. Heller ikke i de andre EU-lande. Værst lige nu i Grækenland, hvor det er politikerne, bankerne og EU, der dikterer mindsteløn, tryghed, pension og andre dele af overenskomsterne.

I Grækenland er der faktisk lige faldet en ny tre-årig ”overenskomst” på plads. Og det er sket hen over hovedet på de ansatte og på medlemmerne af de græske fagforeninger. Resultatet er utrygt og uhyggeligt.

- På det private arbejdsmarked skal mindstelønnen sænkes med 20 procent. Fra 6.500 kroner om måneden til cirka 5.200 kroner.

- Satserne skal gælder de næste tre år…Her er fuldt lønstop.

- Samtidig skrues op for utrygheden. Der skal fyres folk i bundter og pensionen sættes ned. Hvor meget er man ikke færdige med at forhandle på plads…

I Grækenland er det ikke fagforeningerne, der har siddet med ved forhandlingsbordet.

Det har i stedet den græske regering. Og modparten er EU, bankerne, finansfolk og embedsmænd, der normalt IKKE spiller en rolle, når der skal forhandles på arbejdsmarkedet.

De har desuden aftalt, at de offentlige lønninger skal holdes i ro. Og at det skal være sådan, indtil arbejdsløsheden er under 10 procent.

- I dag er den på 19 procent. Og Grækenland skal have 150.000 færre offentligt ansatte inden 2016…Man behøver ikke være nationaløkonom for at regne ud, hvad det betyder….Der går rigtigt mange år, før der vanker lønstigninger i Grækenland.

Samme billede ser man også i en række andre EU-lande, hvor staten fastsætter løn og arbejdstid. Men de hidtil værste eksempel er Grækenland og Irland.

Lige nu venter vi på, at forhandlingsbordet bliver varmet helt op. Imens tænker jeg på, hvor glad jeg er for vores danske model. I den model vi har. Ja her er det lønmodtagerne selv, der skal godkende de resultater, vi i 3F og andre forbund er i gang med at forhandle hjem.

Man skal ikke kigge ret langt ud over grænserne, hvis man vil mærke værdien af vores danske model. Til gengæld skal vi blive langt langt bedre til, at forklare, hvad vores danske model handler om.

Vi skal nok få se i tv, hvad grækerne siger til, at de skal ned i løn. Men forskellene på den græske og den danske model. Og hvad forskellen betyder for lønmodtagere i Grækenland, Irland, Spanien, Portugal, Italien og Danmark. Ja det har TV og aviser ikke travlt med at fortælle om.

Jeg kan ikke love ret meget endnu om det resultat, vi snart skal have klar. Men én ting vil jeg garantere. Der er ingen, der får en græsk løsning trukket ned over hovedet.

Det er en af de ting, vores danske model kan sikre. Vi bestemmer selv, hvad vi siger ja eller nej til. Og vores medlemmer kan hælde det hele af brættet, hvis det ikke er godt nok.

Jan

Kommentarer til artiklen

Vi bestemmer selv, ja endnu. For hvilken selvfølgelighed er der i at den “danske model”, får lov at bestå i et liberalt tænkende EU?

Trygve | Saturday d. 11 February, 2012 kl.05:32

Hej Jan – og forhandlingsteam:)

Når du/ I selv vælger en flertydig overskrift, vil jeg gerne komplimentere for ordvalget
.
Hvis det er tilfældigt kan jeg kun sige, at jeg har stor forståelse for, at hvad hjertet er fuldt af, flyder munden over med.

Der er for så vidt intet nyt i, at det er os der til dagligt har de nederste pladser i samfundet, der igen skal stå forrest i betalingskøen.
Jeg tror heller ikke mange er i tvivl om at grækerne sidder i gylle til halsen.

Og selv om vi er mange der ikke bifalder de gældende økonomiske teorier, som nu åbenbart skal trumfes igennem i hele EU, så bliver dagens orden IKKE mere retfærdig af at fanatiske monetarister og finansfolk religiøst holder fast i at vi (alle ) skal spare os ud af krisen.

Ginikoefficient og vores egen “SKÆVT”-kampagne er vist mest til festtaler.

Jeg har forståelse for dansk konkurrenceevne i en globaliseret verden m.m., men nu er det godt nok på tide at få flyttet fokus væk fra kun at se på pengesiden og begynde at tilegne verden en menneskelig tilgang til problemløsning.

Da vi, der skal stemme om forliget til sin tid, ikke kender noget til eventuelle emner til de kommende trepartsforhandlinger, udover reformer/forringelser, må vi bedømme forliget ud fra her og nu ( altså ikke på antallet af fugle på taget ).
Derfor skal der noget hjem til os i forliget.

Går konkurrenceevne og alt det andet overordnede galt, er det jo igen os der bliver fyrede og skal gå ned i realløn igen igen.
Kommer det til at gå godt, får vi så lov til at være med til at dele rovet ??Jeg tør godt spå om at det bliver erhvervslivets bench-markede helte, der løber med bonusser og flotte lønpakker, som “velfortjent tak” for at redde os igennem krisen.

Derfor: bliver der ikke noget til os nu, må vi/ I i det mindste sikre os, at de trængsler vi skal igennem nu, er på underskrevet efterbevilling om at dele det eventuelle overskud der kommer efter.

Vi stiller ikke op til græsk igen, når vi tilmed selv skal betale for det.

PÅ DEM

Peter Vium | Sunday d. 12 February, 2012 kl.12:00

Hej Jan og team…..
Jeg har netop erfaret at man sammen med dansk industri har indgået overenskomst….. resultat 1,35 det første år og det samme 2 år.Det er kun ca 50% af det samlede reallønsfald…Jeg tænker øv øv for med betalingsring,øget afgifter osv er jeg noget bekymret..
Jeg mener at det er fint løntilbageholdenhed men så må regeringen jo også vise tilbageholdenhed og det er jo ikke det der sker
Så imponeret nej det er jeg ikke!!

Preben Hansen | Sunday d. 12 February, 2012 kl.17:05

Hej Jan
Hvordan passer det ind i den danske model med de foran stående 3 partsforhandlinger, man kan jo ikke vide om disse forhandlinger vil medfører forringelser i forhold til hvad vi/du forhandler igennem til overenskomstforhandlingerne?

John Hansen | Monday d. 13 February, 2012 kl.10:27

Undskyld mig men dette her kan ikke passe, at der bliver forhandlet et så tynd OK hjem til medlemmerne, hvad har vi snart at stå sammen om, kom on, vi siger vi er Danmarks stærkeste fagforening. Jeg kan godt forstå at vi har stor medlemsflugt, vi får jo ingenting. Hvad med at lønmodtageren fik samme procent lønstigning som cheferne, det kunne man have forhandlet hjem i en OK så ville alle firmaer holde igen på cheflønningerne. Undskyld Danmark er INTET uden lønmodtagerne, INTET, vi er konkurenceevnen uden os var her ingeting i vort lille land.
Det er slut med at træde på mig!

Brian Thuesen | Monday d. 13 February, 2012 kl.18:17

Kommentér artiklen