Peter Hougård Nielsen om OK12

Af phn

Publiceret Tuesday d. 14 February, 2012 kl.13:00, Opdateret Tuesday d. 14 February, 2012 kl.13:00

Bedre styr på byggeriet

Der er for lidt styring og for meget spild i byggeriet. Det koster hvert år milliarder af kroner. Det kan ses på virksomhedernes bundlinje og byggefolkenes lønninger. Det har vi en fælles interesse i at ændre sammen med Dansk Byggeri.

Vi er gået konstruktivt ind i projektet Bedre Bundlinje, som anviser veje til en bedre indtjening. Projektet skal give inspiration til virksomhederne om, hvordan de bliver skarpere på indtjeningen.

Et af eksemplerne på, hvordan både virksomheden og de ansatte kan øge overskuddet til fælles gavn, er hentet fra Nordjylland. Virksomheden Tonsberg Byg har sammen med murersvendene aftalt, at de arbejder på akkord på nybyggeri.  

Resultaterne er fremragende og både mester og svendene er tilfredse. Firmaets direktør siger, at de er blevet bedre til at styre kvaliteten, udgifterne og kan levere flere huse ind tidligere. Svendene får større arbejdsglæde, indflydelse, et bedre og mere sikkert arbejdsmiljø. Og ikke mindst en væsentlig højere løn.

For et par år siden udkom bogen Bedre Byggeprocesser med 15 eksempler fra byggeriet om den gode byggeproces. Eksemplerne er hentet fra virksomheder, der har reflekteret over, hvordan de egentlig arbejder med tingene og derefter gjort tingene på en anden og bedre nåde end den sædvanlige. Inspirationen er hentet i lean og bliver også kaldt trimmet byggeri.

Et af eksemplerne er hentet fra entreprenørvirksomheden HP Byg A/S i Hjørring. Virksomheden har sat fire principper i den trimmede proces: Kommunikation, planlægning, respekt og samarbejde.

Det er eksempler til inspiration for andre. Og det er der behov for i byggebranchen, hvor spild, fejl og mangler er oppe på et sted mellem 20 og 30 procent. Det koster hvert år milliarder.

Hvis 10 procent af et spild på 20 procent blev fjernet ville det øge virksomhedernes indtjening med 3,7 milliarder kroner.

I disse dage, hvor tempoet i forhandlingerne om nye overenskomster sættes op, er det lidt tankevækkende, at en brøkdel af spildet kunne give et økonomisk råderum, hvor der både er plads til at fastholde reallønnen og øge indtjeningen i virksomhederne.

Kommentér artiklen